Home | NL | FR | Links |Contact  

 

   

 

Stamboom

Klik hier voor meer uitleg over de genealogische termen

Wij hebben in de loop van ons onderzoek 4 takken gevonden die op het eerste zicht niets met elkaar gemeen hebben.

Een eerste tak is de tak van Lochristi, Zaffelare, Desteldonk, Wachtebeke, Moerbeke, Overslag (NL) en Frankrijk.
Deze tak is onder te verdelen in 3 groepen:

  1. In de eerste groep zijn de mensen die in de streek van Lochristi (Zaffelare, Desteldonk) en in Gent bleven. In de burgerlijke stand in de 19de eeuw kregen zij de naam Verhoosele.

  2. In de tweede groep zijn de afstammelingen van Petrus Joannes Verhoosele (1729-1786), die huwde met Maria Cecilia Staessens in Overslag (NL), en daarna uitgezwermd zijn naar Zeeland en de rest van Nederland. In 1808 huwde een van zijn zoons (Ferdinandus Antonius) met een vrouw uit Moerbeke en zo is een deel van de groep terug naar BelgiŽ gekomen en heeft zich grotendeels in Antwerpen gevestigd. Ook de in Frankrijk gevestigde Verhoosels zijn nazaten van Ferdinandus Antonius maar dat moet ik nog onderzoeken. In de burgerlijke stand in de 19de eeuw kregen zij de naam Verhoosel. Hier vindt u de stamboom.

  3. De derde groep bevat de nazaten van Petrus Ooseele (1595-1659) x Livina Van der Eedt (1600-1678), die van Zaffelare over Wachtebeke naar Nederland gingen en ergens in Nederland de naam Verreussel kregen.

Om het allemaal duidelijk te maken, ziehier een korte schets:

Livinus (ca 1555-1640) x Francisca Clara Van Bastelare hadden o.m. twee zonen:

  1. Petrus (1595-1659) x Livina Van der Eedt: voorouders van Verreussel in Nederland (groep 3)

  2. Laurens (1606-1681) x Catharina Broeckaert: voorouders van Verhoosel in Frankrijk en Nederland (groep 2) en Verhoosele in BelgiŽ (groep 1)

Laurens (1606-1681) x Catharina Broeckaert hadden o.m. een zoon:

Joannes (1649-1723) x Elisabeth De Guchtener. Die hadden op hun beurt twee zonen:

  1. Joannes (1688-na 1724) x Maria Ongenae: voorouders van Verhoosele (groep 1).

  2. Petrus (1693-1731) x Magdalena Hebbelinck: voorouders van Verhoosel (groep 2). Hun zoon Petrus Joannes huwde met Maria Cecilia Staessens.

Hier vindt u de stamboom van Livinus x Francisca Clara Van Bastelare (5 generaties)

Van de overige kinderen van Livinus x Francisca Clara Van Bastelare en van Laurens x Catharina Broeckaert heb ik geen nazaten gevonden.


Een tweede tak heb ik gevonden in Destelbergen in 1582. Daarvan zijn er bij mijn weten geen afstammelingen met onze naam meer over. Ik vermoed dat de tak van Destelbergen van Lochristi kwam, maar daar de documenten ontbreken (of nog niet zijn onderzocht) kunnen wij dit nog niet voor waar aannemen. Een moeilijkheid is dat de parochieregisters in Destelbergen beginnen in 1598, in Lochristi in 1619 en in Zaffelare in 1615. Dan maar gaan kijken naar de staten van goed: geen probleem voor Lochristi en Zaffelare. Maar als een familielid uitgeweken is, komt die niet meer voor in de staten van goed van zijn geboortedorp of tenzij zeer zeer sporadisch als voogd van de wezen van zijn broer of zuster en dan nog enkel met naam vermeld, dus geen bijzonderheden. En aangezien de staten van goed van Destelbergen slechts beginnen in de 2de helft van de 17de eeuw zijn er voor het einde van de 16de - begin 17de eeuw geen documenten voorhanden.

Hier vindt u de stamboom van de tweede tak in Destelbergen.


Een derde tak heb ik in Laarne en in Kalken gevonden. Na verder onderzoek zal misschien wel blijken dat zij van de streek van Lochristi of van Destelbergen komen. Wij zijn druk bezig alles op computer te zetten.


Een vierde tak met de naam Horseele heb ik gevonden in Blankenberge in de 18de eeuw. Maar die tak moet ik nog verder onderzoeken.


Als u de kaart van Oost-Vlaanderen bekijkt dan ziet u dat Lochristi en Destelbergen en zelfs Laarne en Kalken eigenlijk zeer dicht bij elkaar liggen. Het zou dus niet verwonderen dat er enkele mensen in de loop van de 16de eeuw naar Destelbergen of Laarne verhuisden. Maar eer het zover is, moet ik de twee (en zelfs drie) takken apart houden.